Bakning

Bakning är något jag har ett stort intresse för. Jag bakar allt ifrån kakor, bullar, tårtor till matbröd och smörgåstårtor. Glutenfritt har blivit lite utav min paradgren då jag själv är glutenallergiker men ja kan även baka bröd som tar hänsyn till andra allergier eller krav.


Baguetter 
4 st

25g jäst
5 dl vatten,  37 grader
1 msk salt
2 msk olja
Ca 13 dl vetemjöl


Rör ut den smulade jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Jäs 1 timme under duk.  Dela degen i 4 bitar och forma vardera bit till en baguette. Knåda inte degen. Lägg gärna på en baguetteplåt. Pudra lite mjöl på dem och låt jäsa under duk i 30 min. Sätt ugnen på 275 grader. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler utan duk.



Gott frukostbröd

Ett gott frukostbröd som är lite grövre. Gör lagom stora frukostbullar så får du en bra start på dagen.

2 dl vetekross
250 g kesella
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
1 tsk salt
13-14 dl vetemjöl special eller manitoba

Blanda ihop vetekross och kesella och låt stå i kylen över natten. Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet och lös upp jästen. Tillsätt vetekrossen med kesellan, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och låt den jäsa övertäckt i 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i lagom stora bullar, ca 30 st. Lägg dem på en plåt och låt de jäsa övertäckta ca 30 minuter. Grädda dem i 250 grader ca 10-15 min eller tills de känns klara och har fin färg. Låt svalna på galler.




Vill du festa till det lite så kan du lägga några degbullar i en smord ugnssäker form eller i en springform med bakplåtspapper och grädda dem. Du får då ett trevligt brytbröd som garanterat uppskattas!