Glutenfritt

Att baka glutenfritt är inte alltid så lätt. Tyvärr så smakar det köpta brödet inte så gott så det är bara att kämpa på plus att det hembakta smakar mycket godare. Det man måste tänka på när man bakar glutenfritt är att degen är mycke kletigare. Man får inte lägga till mera mjöl än vad som står i recepten för då blir det färdiga brödet torrt och smuligt.Något som är bra är att plocka fram allting som behövs till baket innan man sätter igång. Glöm inte bra mått att mäta med och en digital våg helst. Anges det vikt i receptet så väg alltid,extra noga med mjölet. Lägg inte till tid i ugnen om brödet inte har fått fin gyllenbrun färg. Brödet blir hårt, torrt och smuligt.

Här framöver kommer jag att skriva lite recept och tips vad som gäller det glutenfria baket. Jag hoppas att detta kan ge lite inspiration i vardagen.

Lycka till med bakningen!

Här kommer ett tips på ett glutenfritt focacciarecept
En riktigt god focaccia med oliver och flingsalt är alltid gott till en varm soppa eller en mustig gryta. Här kommer ett recept där du kan tillsätta vilken smak du vill om du inte gillar oliver.
1 bröd
25 g jäst
2 dl naturell yoghurt
1,5 dl vatten
2 msk olja
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 dl (ca 120 g) majsmjöl
6 dl (ca 360 g) glutenfri mjölblandning
 Olivolja
Svarta calamata oliver
Färsk rosmarin
Flingsalt
Ugnstemp: 225 grader

Smula jästen. Lös upp den i yoghurt, vatten och oljan. Blanda ner fiberhusk och låt svälla i ca 10 min. Tillsätt majsmjölet och det mesta av mjölblandningen, spara lite till utbakningen. Blanda i en maskin tills den är väl bearbetad. Den kommer att vara ganska kladdig och lös. Platta ut degen i en bakpappersklädd plåt med en rejält mjölad hand. Häll lite olivolja på degen så att det bildas små ”pölar” när du trycker ned oliverna. Strö över rosmarin, flingsalt och tryck ned oliverna lite lätt i degen. Lägg en bakduk över och låt jäsa i rumstemperatur minst 1 timme. Sätt på ugnen och grädda det mitt i ugnen tills det fått fin färg och är genomgräddat.